Vuonna 2015 voimaan astunut energiatehokkuuslaki velvoittaa suuria yrityksiä tekemään energiakatselmuksen neljän vuoden välein. Energiakatselmus on voimassa tasan neljä vuotta edellisen raportin päiväyksestä.
Energiakatselmus on pakollinen toimialasta riippumatta kaikille yrityksille, joissa työskentelee yli 250 henkilöä tai joiden liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa vuodessa ja taseen loppusumma yli 43 miljoonaa euroa.
– Katselmuksesta voi vapautua vain, jos yrityksellä on sertifioitu energianhallintajärjestelmä ISO 50 001 tai sertifioitu ympäristönhallintajärjestelmä ISO 14 001 ja sertifioitu ETJ+ tai energiatehokkuussopimus ja ETJ+, kertoo ISS HUBin (nykyään (ISS REC) energiamanageri Emilia Behm, joka toimii vastuuhenkilönä ISS:n asiakkailleen tekemissä energiakatselmuksissa.
Yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilöllä tulee olla Energiaviraston myöntämä pätevyys. ISS:llä energiamanageri toimii vastuuhenkilönä ja hänen valvonnassaan työskentelevät energia-asiantuntijat voivat tehdä koko energiakatselmuksen asiakasyrityksissä.
Energiakatselmuksen avulla saadaan riittävästi tietoa suuren yrityksen tai koko konsernin energiankulutusprofiilista, tunnistetaan mahdollisuudet säästää energiaa kustannustehokkaasti, määritetään säästöjen suuruus sekä raportoidaan katselmusten tulokset.
Suuren yrityksen energiakatselmus koostuu kahdesta raportista – yrityksen energiakatselmusraportista ja kohdekatselmusraportista. Yrityksen energiakatselmusraportti kattaa kaikki yrityksen energiankäyttötiedot.
– Käytännössä mukana on kaikki energia, mistä yritys maksaa, eli esimerkiksi polttoaineet tai sähkö- ja lämpöenergia, Behm listaa.
Kohdekatselmusraportteja tehdään sen mukaan, kuinka monta toimipaikkaa tai rakennusta yrityksellä on omissa nimissään ja joiden energiasta se maksaa. Jokaisesta kohdekatselmuksesta tulee oma raportti, joka liitetään yrityksen energiakatselmusraporttiin.
Kohdekatselmukset voi suunnitella sopivaan ajankohtaan, esimerkiksi lämmityskaudelle, jolloin katselmuksesta saadaan irti suurimmat energiansäästöt tai energiatehokkuuden parannukset. Katselmus tehdään aina paikan päällä kohteessa, mutta jos yrityksen automaatiojärjestelmät on yhdistetty ISS HUBiin (ISS REC), energia-asiantuntija saa enemmän irti katselmuksesta. Etävalvonnasta on suuri hyöty myös katselmuksen jälkeisen seurannan kannalta ja seurannassa voidaan hyödyntää myös analytiikkaa, joka seuraa kulutuspoikkeamia ja prosessien toimintaa 24/7.
– Jos asiakas haluaa tehdä muutoksia katselmoinnin pohjalta, voimme auttaa toteutuksen suunnittelussa ja tehdä muutoksia etäyhteyden avulla, etteivät ne jää vain asiakkaan tehtäviksi, Behm kertoo.
Energiakatselmointi ei vielä korjaa mitään, vaan siinä annetaan ehdotukset ja suositukset korjaustoimenpiteistä.
– Ohjeistamme jatkotoimenpiteistä aina energiakatselmuksen jälkeen, miten kannattaa jatkaa. Siitä työ energiansäästöjen eteen vasta alkaa, sanoo palvelupäällikkö Marika Korhonen, joka vastaa kokonaisuutena ISS HUBin (ISS REC) toiminnasta.
Katselmuksessa voidaan esimerkiksi huomata, että vaihtamalla loisteputket led-valaisimiksi voi saavuttaa isoja energiasäästöjä. Yrityksen omissa toimipisteissä on mahdollista antaa laajemmin suosituksia esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden käyntiajoista, sisäänpuhalluslämpötilojen säädöistä sekä huonelämpötilojen pudotuksesta.
Energiakatselmuksen suosituksista neuvotellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Niiden pohjalta voidaan käynnistää erillinen projekti, jossa energiamanagerin johdolla tehdään muutoksia ja korjauksia sekä seurataan, laskeeko kulutus muutosten avulla.
– Myös ISS Hubin energia- ja olosuhdekeskuksen kuukausipalvelua jatketaan mielellään katselmoinnin jälkeen, sillä sen avulla toimenpiteitä voidaan paitsi toteuttaa, myös seurata etäyhteydellä, Korhonen kertoo.